PHARMADIS.SK

Vápnik pri ochoreniach horných dýchacích ciest. (Dr. Sirup PR)

Vápnik pri ochoreniach horných dýchacích ciest.

Zima, sychravé počasie, kolísanie teploty, skoré ranné vstávanie, stres v práci, ...,  toto môže  viesť k oslabeniu imunitného systému a často k ochoreniu horných dýchacích ciest. 
Vzhľadom na dlhoročné skúsenosti, lekári často odporúčajú sirupy s obsahom vápnika, ľudovo nazývané aj kalciové sirupy. Prečo? Bunky riasiniek, nachádzajúcich sa na stenách dýchacích ciest, nevyhnutne potrebujú neustály prísun vápnika pre svoje správne fungovanie. Tieto riasinky majú okrem iného za úlohu zabezpečovať pohyb nečistôt, t.j. napr. prachu či hlienov von z dýchacej trubice, a tak uľahčiť dýchanie.

Samotný vápnik je nevyhnutný pre ďalšie funkcie organizmu: látková premena dôležitá pre tvorbu energie, prenos nervových vzruchov a medzibunková komunikácia, fungovanie tráviacich enzýmov, fungovanie svalov, má úlohu v procese delenia a špecializácie buniek, je nevyhnutný pre správny vývoj kostí u detí a je potrebný pre udržanie zdravých kostí a zubov.

Ako si vybrať „dobrý vápnik“?
Prijímaný vápnik musí byť vo forme, v ktorej ju telo vie dobre využiť (tzn. má vysokú biologickú dostupnosť). Jedným z najlepších zdrojov je fosforečnan vápenatý. Je to forma vápnika, ktorý sa nachádza v materskom mlieku. Špeciálnou úpravou tohto vápnika – mikronizáciou – je dokonca možné dosiahnuť až o 15% vyššiu biologickú dostupnosť fosforečnanu vápenatého v porovnaní s vápnikom v mlieku.

Samotný vápnik nestačí.
Je nevyhnutné zabezpečiť, aby telo malo spolu s vápnikom adekvátne množstvo ďalších vitamínov a minerálov, ktoré ovplyvňujú jeho využitie a riadia, kde sa má vápnik použiť. Bez tejto regulácie sa totiž vápnik môže nadmerne ukladať tam kde nemá, napr. do ciev, obličiek, či srdcových tkanív a nie tam, kde by sme ho chceli mať – v zdravých kostiach a zuboch.

Pre správne využitie vápnika sú potrebné vitamíny D a K.

Vitamín K je  zodpovedný za správnu reguláciu využitia vápnika v tele. Tzn. aby sa dostal do buniek pre ich výživu, do kostí, aby boli pevné a aby nedochádzalo k ich rednutiu (osteoporóza), do zubov, aby sa nekazili. Na druhej strane, odstraňuje prebytočné zásoby vápnika v mäkkých tkanivách srdca, ciev, či obličiek.

Vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika pre správny vývin kostí, ale aj ako prevencia rôznych ochorení, či podpora správneho fungovania imunity. Väčšina našej populácie trpí doslova akútnym nedostatkom vitamínu D, čo sa podpisuje pod slabšiu obranyschopnosť a s tým spojenú vyššiu chorobnosť, ako aj riziko slabých kostí u detí, či osteoporózy u staršej populácie, najmä u žien po menopauze.

S imunitným systémom ide ruka v ruke vitamín C. Počas období infekčných ochorení, je vhodné posilniť jeho príjem. Imunitné bunky (najmä fagocyty a T-bunky) sú totiž jedným z najväčších „žrútov“ vitamínu C v tele a jeho nedostatok negatívne ovplyvňuje ich funkciu.

Naše telo je ohromne zložitým orchestrom orgánov, buniek a biochemických reakcií. Všetky prvky musia byť namiešané v správnom pomere, aby nič neprevažovalo a nič nechýbalo. Ak tomu tak je, náš organizmus nás vie lepšie chrániť a z prípadných ochorení sa vie rýchlejšie zotaviť.